100+ Multiple choice Questions (MCQ) in Engineering Drawing/Graphics

from the review your need we will posting the multiple type questions on engineering drawing/engineering graphics and computer O level questions mixed which will helpful for better preparation for competition exams like iof
MCQ consists the all section of engineering drawing like dimensional analysis, isometric vies, standard drawing application, lettering standard etc.
these question are very useful for your overall preparation. the answer keys all multiple type questions can be downloaded easily after 24 hours.
the pdf version all these numerical is also available everyone can download easily. if any one have any question post a comment below




MCQ ON ENGINEERING DRAWING/GRAPHICS


1. If a client of yours is having difficulty visualizing a design, what type of drawing would be the easiest to understand?
A) axonometric
B) three-view orthographic
C) one-view orthographic
D) bimetric
ANS: A

2. Which of the following is not a pictorial drawing?
A) isometric
B) multiview
C) perspective
D) axonometric
ANS: B

3. Which of the following projection methods does not use projectors perpendicular to the projection plane?
A) isometric
B) orthographic
C) oblique
D) axonometric
ANS: C

4. A circle will appear on an isometric drawing as a(n) __________ .
A) ellipse
B) cycloid
C) circle
D) parabola
ANS: A

5. An axonometric drawing which has two axes divided by equal angles is:
A) dimetric
B) trimetric
C) orthographic
D) isometric
ANS: A

6. An axonometric drawing which has all three axes divided by equal angles is:
A) dimetric
B) trimetric
C) orthographic
D) isometric
ANS: D

7. In a trimetric drawing, the relationship of the angle between axes to each other is:
A) three are equal
B) two are equal
C) three are unequal
D) none of the above
ANS: D

8. In an isometric sketch of a cube:
A) the frontal face appears in its true shape
B) the receding axes are at 45 degrees to the horizontal
C) all faces are equally distorted
D) only the depth distances must be reduced
ANS : C

9. In isometric drawings:
A) Two axes are perpendicular
B) True measurements can be made only along or parallel to the isometric axes
C) All faces are unequally distorted
D) None of the above
ANS: B

10. In an axonometric drawing, the projection rays are drawn _________ to each other and _______ to the plane of
projection.
A) parallel.....oblique
B) oblique.....parallel
C) parallel.....perpendicular
D) parallel....parallel
ANS: C

11. One method of drawing an ellipse that represents an isometric pictorial circle is known as:
A) the box construction method
B) the coordinate construction method
C) the four-center approximation method
D) the offset construction method
ANS: A

12. Non-isometric lines are located and sketched how?
A) They are drawn parallel to the isometric axis.
B) They are measured using the angle from the multiview.
C) They are measured using a non-isometric template.
D) They are located by determining the endpoints of the non-isometric line.
ANS: D

13. In an oblique sketch of a cube:
A) the frontal face appears in its true shape
B) both receding axes are at 30 degrees to the horizontal
C) all faces are equally distorted
D) the depth distances must be reduced
ANS: A

14. In an oblique drawing, all of the following angles are commonly used for drawing the depth axis, except:
A) 30°
B) 45°
C) 60°
D) 90°
ANS : D

15. In an oblique drawing, the projection rays are drawn _________ to each other and _______ to the plane of projection.
A) oblique.....oblique
B) oblique.....parallel
C) parallel.....oblique
D) parallel....parallel
ANS: C

16. All of the following are processes (as opposed to input or output) in a manufacturing business except:
A) Material
B) Planning
C) Documenting
D) Designing
ANS: A

17. following operations can make use of the CAD database, except:
A) Designing
B) Marketing
C) Producing
D) None of the above
ANS: D

18. Which of the following is the responsibility of the production manager?
A) people
B) plants
C) processes
D) all of the above
ANS: D

19.Which of the following would be a typical use for Product Data Management?
A) tracking potential clients by Marketing
B) generating variations of a preliminary design
C) searching for how many designs used a particular fastener
D) evaluating the strength of a rib support on a cast piece
ANS: C

20. Which design process involves responding to the emotional needs of the consumer?
A) aesthetic design
B) functional design
C) systems design
D) e-business
ANS: A

21. Which network system gives outside vendors access to a company's internal network?
A) Intranet
B) Extranet
C) Internet
D) Outernet
ANS: B

22. All of the following are part of a typical design team, except:
A) vendors
B) quality control specialists
C) manufacturing engineers
D) accountants
ANS: D

23. Which of the following input devices does not translate hand movements into instructions for the computer?
A) Scanner
B) Mouse
C) Keyboard
D) 3D Mouse
ANS: A

24. Which type of output device creates images which look and feel like photographs?
A) Electrostatic plotter
B) Laser printer
C) Dye-sublimation printer
D) Inkjet plotter
ANS: C

25. hich tool can be used to draw a 90 degree angle?
A) 30/60 triangle
B) protractor
C) drafting machine
D) all of the above
ANS: D

26. Which set of lead grades has a grade out of sequence?
A) H, HB, B, 3B
B) 7B, H, F, 3H
C) 6B, B, H, 4H
D) 9H, HB, B, 2B
ANS: B

27. Which type of line is part of a dimension?
A) break lines
B) phantom lines
C) extension lines
D) cutting plane lines
ANS: C

28. Which type of line is particular to section drawings?
A) break lines
B) phantom lines
C) extension lines
D) cutting plane lines
ANS: D

29. Which angle cannot be made with either a 45 or 30/60 triangle or a combination of the two?
A) 90
B) 70
C) 30
D) 15
ANS: B

30. A drawing instrument set usually contains all of the following, except:
A) bow compass
B) scale
C) dividers
D) extra leads
ANS: B

31. Which of the following operating systems is used with CAD systems?
A) DOS
B) UNIX
C) Linux
D) all of the above
ANS: D

32. Which line type is thin and light?
A) visible lines
B) center lines
C) construction lines
D) all of the above
ANS: C

33. Which line type is thick and black?
A) visible lines
B) center lines
C) construction lines
D) all of the above
ANS: A

34. What type of sketches are typically used in the refinement stage of the design process?
A) isometric
B) document
C) oblique
D) ideation
ANS: B

35. What type of sketch incorporates convergence?
A) isometric
B) perspective
C) oblique
D) multiview
ANS: B

36. What type of sketch shows the front in true shape?
A) isometric
B) perspective
C) oblique
D) axonometriC
ANS: C

37. What is the major difference(s) between perspective and parallel projection?
A) Parallel projection can only be used with objects containing parallel edges.
B) Perspective projection gives a more realistic representation of an object.
C) Parallel projection is equivalent to a perspective projection where the viewer is standing infinitely far away.
D) Perspective projection can only be used for creating oblique and not isometric pictorials.
E) b and c
ANS: E

38. What type of sketch uses a miter line?
A) a two-view multiview
B) an isometric pictorial
C) a three-point perspective pictorial
D) a three-view multiview
ANS: D

39. Which type of line has precedence over all other types of lines?
A) a hidden line
B) a center line
C) a visible line
D) none of the above
ANS: C

40. Which statement(s) is true about the precedence of lines?
A) a hidden line has precedence over a center line
B) a center line has precedence over a visible line
C) a visible line has precedence over a miter line
D) all of the above
ANS: A

41. Where do the projection lines converge in a perspective sketch?
A) the vanishing point
B) the ground line
C) the horizon line
D) the eye point
ANS: A

42. When you want to make the letters of a line of text narrower, you would set its:
A) aspect
B) scale
C) alignment
D) font
ANS: A

43. When you want to make sure that all of the text stays to the right of a given point on the drawing, you wound set its:
A) aspect
B) scale
C) alignment
D) font
ANS: C

44. Which of the following is typically represented in a drawing but does not have a true physical counterpart on the object?
A) edge of planar surface
B) edge of a circular face
C) corner of a rectangle
D) limiting element of a curved surface
ANS: D

45.A cutting plane normal to a face of a cube has to be ___________ in order to cut an oblique face.
A) rotated about one axis
B) rotated about one axis and translated
C) rotated about two axes
D) rotated about two axes and translated
ANS: C

46. All of the following are variables involved in the use of image planes, except:
A) the object being viewed
B) the size of the object
C) the eye of the viewer
D) the image plane
ANS: B

47. In a VR system, all of the following statements about immersiveness are true, except:
A) response time is an important factor
B) both display resolution and display size can affect it
C) the visual sense is the only sense to affect it
D) tracking body movement is an important factor
ANS: C

48. Imagine a "L" shaped face extruded into three dimensions. How many faces does it contain?
A) seven
B) eight
C) ten
D) six
ANS: B

49. Which type of variable is the following list: Texas, Utah, California, Delaware?
A) Nominal
B) Ordinal
C) Scalar
D) Vector
ANS: A

50. Which type of variable is the following list: Thinnest, Thin, Medium, Fat, Fattest?
A) Nominal
B) Ordinal
C) Scalar
D) Vector
ANS: B

DOWNLOAD IN PDF




IF YOU HAVE QUERY RELATED WITH QUESTION/ANSWER POST A QUESTION IN MECHANICAL DISCUSSION FORUM OR COMMENT BELOW 


Post a Comment

SnapDeal Offers (Books, Electronics Stuff & more..)For RMB Visitors

Buy Mechanical Engg. Book.. Search Here

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Get Updates WithMech Engg. Stuff

Subscribe to Mechanical to get info in your inbox